pirmdiena, 2012. gada 9. jūlijs

Laika prognoze vasarai

Laika prognoze visai Latvijai

Laika ziņas kļūst aizvien precīzākas, taču tās nekad nebūs 100% precīzas. Pasaulē ir pārāk daudz faktori un mainīgie, kurus visus ņemt vērā vienkārši nav iespējams, taču tendence ir pozitīva. Piemēram, 2012. gada 7. - 8. jūlijā tika prognozēts īslaicīgs pērkona negaiss, taču tā vietā bija ilgstošs lietus, dažviet pat krusa, citur nolija visa mēneša norma. Tādējādi laika prognoze, lai arī kopumā pareiza nespēja attēlot tos notikumus, kas risinājās daudzās Latvijas pilsētās, kur lūza koki, applūda mājas un zibeņoja visu nakti.
Daudzi cilvēki pirmdienas rītā, apmainoties ar gūtajiem iespaidiem aizvadītajās brīvdienās, labpatikā noteica, ka palikuši iekšā dēļ trakā lietus, savukārt citi, kas atpūtās pie dabas krūts bija salijuši pilnībā. Vasara joprojām ir pilnā plaukumā un šobrīd aiz loga ir +35 grādi.
Ko jūs darāt savā atvaļinājumā šogad?

otrdiena, 2012. gada 3. jūlijs

Laika prognoze


Viens no jautājumiem, ko gandrīz katru dienu uzdod jebkurš pasaules iedzīvotājs ir - Kāda laika prognoze būs rīt? Sevišķi izteikti tas ir novērojams pie vecāka gadagājuma cilvēkiem, kas, neskatoties pat uz savu mazo aktivitāti, cītīgi skatās un klausās visas ziņas, kurās tiek stāstīts par laika prognozi.
Sevišķi būtiski tas ir atvaļinājuma laikā un tuvojoties brīvdienām, jo tikai zinot laika ziņas var droši izdomāt, kā pavadīt savas nedēļas interesantākās un vērtīgākās dienas.


Vēl pirms 20 gadiem metereologu prognozes par gaidāmajiem laikapstākļiem bija vairāk kā aptuvenas, līdz ar to radās viedoklis,ka, ja laika ziņās sola sauli, tad jāņem līdzi lietussargs, bet, ja ziņo par spēcīgu lietu, tad 100% lietussargu var neņemt, jo būs skaidra diena un jāvelk šorti, lai dotos uz pludmali. Mūsdienās situācija ir ievērojami mainījusies un ieviešot virkni speciālu metereoloģisko modelēšanas programmu, laika prognoze kļūst aizvien precīzāka un ticamāka. Šobrīd jau var droši teikt, ka aptuveni 80% gadījumu laika prognoze ir precīza. Tiesa, tas nenozīmē, ka pie atlikušajiem 20% neietilpst tieši jūs interesējošās dienas (brīvdienas, atvaļinājums).


Uzreiz jāpiebilst, ka laika prognozes precizitāte mainās apgriezti proporcionāli laika ietvaram, kurā tā tiek veidota. Globālās sasilšanas apstākļos rodas aizvien jauni faktori un precedenti, kas pastāvošos metereoloģiskās prognozēšanas modeļus, kas balstās uz iepriekšējos gados vākto informāciju atstāj kaunā un var prognozēt, ka līdzīga tendece būs novērojama arī nākotnē. Savukārt laika ziņas tuvākajām 3 vai 5 dienām šobrīd ir kļuvušas samērā precīzas un tās droši var izmantot par pamatu, plānojot savu ceļojumu.


Specifiskām vajadzībām paredzētā laika prognoze - militāristiem, jūrniekiem, aviācijai sevišķi būtiska ir prognoze tuvākajām stundām, jo tieši šajā laikā tiek veikti nozīmīgi pasākumi (lidojums, mācības, pārbrauciens pa sauszemi u.t.t.). Lai nodrošinātu visprecīzāko prognozi kompetentās iestādes uztur savus speciālistus, kas var kvalitatīvi interpretēt iegūtos datus.


Jebkurš cits interesents, kuram nepieciešams uzzināt to, kāda laika prognoze būs rīt ir vērts ielūkoties http://www.laika-prognoze.lv.